Onder Frieslands grauwe hemel

‘Sinds bijna twee maanden sleepte ik mijn plantenbestaan voort onder Frieslands graauwen hemel,’ klaagt François HaverSchmidt, bij het grote publiek bekend als de dichter Piet Paaltjens, in een brief aan een Leidse studievriend. In 1859 begint hij zijn carrière als dominee in het piepkleine Foudgum. Hij is er afwisselend opgetogen en doodongelukkig. De periode wordt van grote invloed op zijn indrukwekkend eindigende leven.

Waar de dichter-dominee in het Friese dorpje tegenaan loopt, is weergegeven in dit boek. Het boek is gecentreerd rond twee teksten van hemzelf: 'Mijn eerste gemeente' (1880), een terugblik op zijn grijze tijd in het noordoosten van Fryslân. En 'Vreemdeling in het land van de alledaagse werkelijkheid' (1861), geschreven in de Foudgumse pastorie als toekomstvisioen voor die onherbergzame, maar bijzondere streek.

In die toekomst zijn wij nu aanbeland. Wat is ervan terechtgekomen? En zien wij het nu anders dan HaverSchmidt/Paaltjens? Hoe is de sfeer in het huidige dorp? Johannes Keekstra, schrijver van dit boek, spreekt er uit ervaring over. Hij is geboren en getogen onder de rook van Foudgum.

Het boek verschijnt in november 2021, maar u kunt er nu al op intekenen. U betaalt pas na levering van het boek, via een bijgesloten factuur. De intekenactie wordt gesloten op 10 november 2021.

Boekinfo

Auteur: Johannes Keekstra

Fotografie: Siem Akkerman
Vormgeving: Arjan Geertsma
Formaat: 17 x 23 (b x h)
Omvang: 128 blz.
Uitvoering: hardcover
Prijs: 19,90 (excl. € 1,90 verzendkosten)

Wie voor 10 november intekent op het boek maakt kans op een gratis overnachting in de 'B&B Piet Paaltjens Pastorie' in Foudgum. Zoals de naam al zegt, is deze idyllische bed & breakfast gevestigd in de pastorie waar François HaverSchmidt ooit woonde. De gratis overnachting-met-ontbijt wordt verloot onder alle intekenaren op het boek. De intekenperiode is speciaal voor deze actie verlengd tot 10 november. De winnaar krijgt een tegoedbon ter waarde van één overnachting in de Piet Paaltjens-kamer. Deze tegoedbon kan vanaf 1 maart 2022 worden ingewisseld en is geldig tot 1 november 2022. De uitslag van de verloting wordt op 11 november 2021 bekend gemaakt.


De intekenactie voor "Onder Frieslands grauwe hemel" is gesloten. U kunt het boek nu bestellen via de webshop van Wijdemeer:  https://www.wijdemeer.nl/webshop/


 

Inhoud (onder voorbehoud)

Een brede grimlach
Op de wereld
Wie. Waar. Wat.

Dichter genaderd
Mijn tijdelijke beste vriend

François HaverSchmidt 1835-1894
Levensloop

Die wenne în Friesloan’

De duaal
Het zit in de genen
De geboorte van Piet
Flirten met Fries
De Fries in Foudgum
Foudgumse werken
Oera Linda uit Foudgumse pijn
‘Leven’ in Foudgum

Mijn eerste gemeente
 

Zelfbespiegeling
Foudgum in vogelvlucht

Vreemdeling in het land van de alledaagse werkelijkheid

Blauwe hemel
It bêste lân fan d’ierde?

Zoo zong er op aarde nooit een
Tot slot